Etter en bekymringsmelding er kjellerne i brakke C og D sjekket sammen med Anticimex for borebiller. Det er funnet stripet borebiller i kjellere i både brakke C og D. Stripet borebille (Anobium punctatum) er små biller hvor larvene lever i treverk. Mest sannsynlig har billene vært med treverket inn den gangen bygningene ble bygd. Når larvene ha utviklet seg til biller borer de seg ut gjennom treverket og gir seg i vei for å parre seg. Hullet er rundt og ca. 2 mm. i diameter. Det sies at treverket har blitt "markstukket". Hvis det finnes aktive larver inne i trevirket, kan du se små hauger av fint mel inntil borehullene. Det er observert både små hull og fint mel i kjellerne. Noen kjellere er hardere angrepet enn andre.

Det tar mange år før skadene blir alvorlige, og ofte dør angrepet ut uten at tiltak må iverksettes. Redusering av fukten i treverket ned til under 16% fuktkvote vil sakke ned eller stoppe angrepet. Fuktighet er målt i taket i kjellerne viser til dels svært høye fuktverdier. Det er ingen fare for uopprettelige skader enda. Men den høye fuktigheten i kjellerne gjør at borebillene fortsetter å gjøre skade.

Det er to mulige tiltak - sprøyting med gift som dreper borebillene eller montering av avfukter som stanser angrepet.

Bruk av gift krever at det infiserte treverket ikke er malt. I så fall må all maling fjernes før behandling. Kjellerne må ryddes og giften må virke en periode.

Det andre tiltaket er avfuktingsaggregater. Disse gjør at borebillene går i dvale og angrepet stopper.

Styret har etter en helhetsvurdering valgt å montere minst 7 avfukteranlegg for å dekke kjellerne i brakke C og D.

Fukten har flere negative innvirkninger på bygningene – ikke bare gjør borebiller skader på trekonstruksjonene, men fukten påvirker inneklima (muggsopp mm) og tekniske installasjoner i kjellerne negativt – flere av dere har ytret bekymringer om dette til styret. Fukten kan også påvirke inneklima i leilighetene over, særlig dersom billene har boret seg gjennom etasjeskillet.

Borebilleangrep dekkes også delvis gjennom vår forsikringsavtale og vi vil få deler av kostnadene refundert derfra. Det øvrige dekkes over driftsbudsjettet i år.

Det er inngått avtale om montering og Anticimex starter mandag 27. november. Arbeidet vil ta 6-7 dager. De starter i kjellerne i midten i Brakke D, deretter midten i Brakke C og tilslutt kjellerne i Paviljongene.

Kulturarv er informert og har ingen innvendinger til tiltaket.